• "Muğla’da 8.000 Yıllık İncirliin Mağarası Ziyarete Açıldı"

Muğla’daki 8.000 yıllık İncirliin Mağarası, içindeki jeolojik oluşumlar ve tarihi kalıntılara zarar vermeden düzenlendi ve ziyarete açıldı. Milas kaymakamlığının Güney Ege Kalkınma Ajansından (GEKA) aldığı destekle yürütülen proje kapsamında mağarada yürüyüş parkuru, ışıklandırma ve güvenlik çalışması yapıldı.

• 18 Nis, 2016

• Rekabet Kurumu, Sinema Hizmetleri Sektör Raporunu yayımladı

Film gösterim hizmetleri pazarında gerçekleşen AFM ve MARS birleşmesi kapsamında yerine getirilen taahhütler akabinde sinema endüstrisinin üretim, dağıtım ve gösterim gibi çeşitli pazarlarında rekabet şartlarında oluşabilecek değişiklikler ile sektörde yaşanan dijitalleşme sürecinin yakından izlenmesi amacıyla hazırlanan Rekabet Kurumu Sinema Hizmetleri Sektör Raporu” yayınlanmıştır. Rekabet savunuculuğu kapsamında hazırlanan rapor; sinema sektörüne ilişkin genel bilgileri, Türkiye’de sektörü şekillendiren dijital dönüşüm sürecini, sinema sektörü ile ilgili olarak AB, ABD ve Türkiye’de alınmış kararları ve birleşme sonrasında sektörün durumu konularını ele alan dört bölümden oluşmaktadır.

• 16 Nis, 2016

• Kitaplar geceyi karakolda geçirdi

İzmir Kitap Fuarı, “kitaba yönelik baskılarla” 21’inci kez başlıyor. Aram Yayınevi’nin bugün açılışı yapılacak fuar için Diyarbakır’dan getirmekte olduğu kitaplara yolda el konuldu. 74 koli kitaptan 20’sine yola devam için izin verilirken, kalan kitaplar Kırşehir’de “incelemeye” alındı.

• 16 Nis, 2016

• Cable car assisting historic castle’s restoration

The restoration of the 900-year-old Mengücek Castle in Divriği in Central Anatolia has received a shot in the arm thanks to the construction of a cable car to help carry massive stones to aid in the fortress’ refurbishment. The castle is being restored as part of works to revive historical artifacts in the Divriği town center.

• 15 Nis, 2016

• 30 büyükşehire 30 milyon kitap kapasiteli kütüphane

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, kütüphanecilik alanındaki en büyük hedefleri arasında 30 büyükşehirde 30 milyon kitap kapasiteli şehir kütüphaneleri kurmak olduğunu belirterek, "Kütüphaneler, sadece okuyucunun kitapla buluştuğu değil, aynı zamanda okuyucunun yazarla buluştuğu, okuyucunun sosyalleşme imkanının olacağı, 'kitap kafe' tarzında, içinde cep sinemalarının olduğu mekanlar haline gelecek." dedi.

Kaynak:
    Anadolu Ajansı

• IŞİD’den Kurtulan Palmira’nın İlk Görüntüleri

Suriye’nin Eski Eserler Departmanı Müdürü Maamoun Abdulkarim, Palmira’da antik kentin çoğunun sağlam olduğunu ve Palmira’nın durumunun beklenenden çok daha iyi olduğunu söyledi. Abdulkarim, eserleri restore etmeye çalışacaklarını söyledi. Suriye birliklerinin şehri IŞİD’in elinden almasından sadece birkaç saat sonra çekilen görüntüler, Palmira’nın durumunu ortaya koyuyor, ve IŞİD’in kente hakim olduğu 10 ay boyunca neden olduğu zarar gözler önüne seriliyor.

• Edirne’de Yıkılmak İstenen Köprü Bizans Köprüsü Çıktı

Edirne’nin Keşan ilçesinde Altıntaş köyünde eski olduğu için yıkılmak istenen köprü, Bizans dönemine ait çıktı. Keşan ilçesinin Altıntaş Köyü Muhtarı, köy içerisinde bulunan ve bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan köprünün yıkılıp, yerine yenisinin yapılması için DSİ’ye yazı yazdı. Daha sonra bölgeye gelen DSİ yetkilileri, yaptıkları incelemenin ardından köprüyü yıkamayacaklarını, çünkü bir tarihi eser olduğunu söyledi.

Kaynak:
    Arkeofili

• Binbir Kilise 19. yüzyıldaki depremle yıkılmış

Karaman'da erken Hristiyanlık dönemi yapılarının bulunduğu, Binbir Kilise olarak adlandırılan tarihi merkezdeki kilise, manastır ve mezarların 19. yüzyıl başında yaşanan depremle yıkıldığı belirtildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Erken Hristiyan Ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. İlker Mete Mimiroğlu, Binbir Kilise adıyla bilinen yapıların bulunduğu bölgenin turizme kazandırılması için Karaman Müzesi yetkililerince kazı çalışması başlatıldığını anımsattı.

• Türkiye'nin mozaikleri dünyada tanıtılacak

Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneğince hayata geçirilen "Mozaik Yolu" Projesi kapsamında Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki mozaiklerin tanıtımı için yerli ve yabancı basın mensuplarının katılacağı turlar düzenlenecek.