• İşte Aspendos gerçeği:  Koruma bahane, kâr şahane!

Aspendos restorasyonu altında yenilenen basamakların tamamı üst caveada yer alıyor. Restorasyon öncesinde anıtın içindeki gösterilerde bu bölüme seyirci alınmazdı.  O halde fazla seyirci kabul etmek, yüksek kazanç elde etmek için anıt eserde bu değişikliği yapmak Venedik Tüzüğü’ne aykırı. Yani hedefte antik tiyatroya daha fazla seyirci almak, daha yüksek kazanç elde etmek yatıyor. Anıtın korunması  amacı yok denecek kadar az.

• Çatalhöyük'te önemli keşif

Geçtiğimiz sezon haziran ayında başlayıp ağustos ayında sona eren Çatalhöyük kazı çalışmalarıyla ilgili hazırlanan ve 'www.catalhoyuk.com' adlı internet sitesinde yayınlanan 2015 yılı kazı raporunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, oldukça ilginç bulgulara rastlanıldığını belirterek, bunlardan en önemlisinin insan biçimli taş heykel olduğunu söyledi.

• Nâzım Hikmet artık yersiz yurtsuz değil

Şişli Belediyesi tarafından yaptırılan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi Tarık Akan, Rutkay Aziz, Hıfzı Topuz, Altan Erkekli gibi isimlerin yanı sıra Nâzım'ın büyük aşkı Vera Tulyakova'nın kızı Anna Stepanova'nın da katıldığı törenle açıldı. Merkezin bir katı Beyoğlu'ndaki mekanından çıkartılınca 'yersiz yurtsuz' kalma tehlikesi yaşayan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'na tahsis edildi.

• Kadınlar Kadıköy'de Sokak İsimlerini Değiştirdi

Yaklaşık 200 kadın ve LGBTİ örgütü ile grubunun üye olduğu Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadıköy Yeldeğirmeni'nde sokak isimlerini değiştirdi.Maruz kaldığı erkek şiddeti sonucunda, hayatını kurtarmak için şiddeti uygulayan erkeği öldürmek ya da yaralamak zorunda kalan kadınların isimleri sokaklara asıldı.

• 18 Oca, 2016

• Belediye tiyatroculara sert çıktı: Reji zayıf, oyuncu ciddiyetsiz!

İstanbul Şehir Tiyatroları tartışmalarına ilk kez belediye de dahil oldu. Yeni Şafak'a konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sanatçılarla ilgili sert ifadeler kullandı: "Reji zayıflıklarından oyuncu ciddiyetsizliğine kadar sorunlar var. Dünya üzerinde Şehir Tiyatroları kadar özgür bir kurum olduğunu düşünmüyorum. Biz özgür değiliz diyenlerin biz sanatçı değiliz diye bağırması lazım."

• 18 Oca, 2016

• Yerli yapımlar 2016'ya hızlı girdi

Yerli film izleme konusunda Avrupa’da başı çeken Türkiye'de yerli filmlere hassasiyet giderek artıyor. Sinema sektörü 2015’i 60 milyon 470 bin bilet satışıyla kapatırken, bunun yüzde 57’sini -yani 34 milyonunu- yerli yapımlar oluşturdu.

• Turizmde Rusya pazarında 4 senaryo

Turizm Veri Bankası (Turizmdatabank)'ın analizinde, 'Rusya krizi ve Türkiye Yansımaları' konulu analiz hazırladı. Terör, güvenlik endişeleri ve siyasi nedenlerle Türkiye'nin Rusya pazarından dışlanmasının, 2016 için turizm sektörü açısından son derece önemli bir sorun olduğu belirtildi.  2016 yılında 4 farklı senaryonun gündeme gelebileceğine işaret edildi.

• Eminönü’nün Tarihi Dokusu Pansiyon Olacak

Eminönü’nde bulunan en güzel sivil mimari örneği evler ve tescilli hanları turizm alanına dönüştürülecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü, Eminönü'nün tarihi mahalle dokusunun ve tescilli hanların dokusunun bozulacağına dikkat çekti. Plan değişikliğinin Tarihi Yarımada için yapılan tüm düzenlemelere ve UNESCO mevzuatına aykırı olduğunu vurguladı.

• Turizm, sigortasız rehberlere emanet

Yaklaşık 20 bin kokartlı rehber bulunan Türkiye’de binlerce meslek mensubu, sosyal güvenlik hakları konusunda sıkıntı yaşıyor. İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, “Esnaf sicil kaydı olmadığı için 4/b kapsamından çıkarılan rehberlerin yeniden bu kapsama alınması için 5510 sayılı kanunda bir düzenleme yapılmalı.” dedi. Link

• 15 Oca, 2016