• Trabzon’daki Ayasofya’da Yıkım Yaşanıyor

"Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi’nde 2013 yılında camiye dönüştürüldükten sonra büyük bir yıkım yaşandığı iddia ediliyor. 1250 yılında inşa edilen Ayasofya Kilisesi, 2013 yılında camiye çevrildikten sonra 800 yıllık fresklerin üstü örtüldü, bir kısmı ise kırıldı. Ayasofya Müzesi camiye çevrilmeden önce 2012 yılı boyunca 150.000 turist tarafından ziyaret edilmişti ve Sümela Manastırı ile birlikte Trabzon’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biriydi."

• 06 May, 2016

• Kocaeli’de 2.000 Yıllık Köprü Restorasyon Kurbanı Oldu

Kocaeli’de bulunan 2.000 yıllık Roma dönemi köprüsü restorasyon sonrası tahribata uğrayarak kullanılamaz hale geldi. Kocaeli Körfez ilçesine bağlı Kutluca Köyü ile Cumaköy arasında, Konstantinopolis (İstanbul) ve Nicomedia’yı (İzmit) birbirine bağlayan antik yol üstündeki Roma dönemi köprü, köylüler tarafından Taşköprü diye anılıyor. Köprü iki yıl önce sağlam haldeydi ve kamyonlarca kullanılıyordu.

• 05 May, 2016

• Harran’da 900 Yıllık Şadırvan ve Ticarethane Kalıntıları Bulundu

Şanlıurfa’nın Harran ilçesindeki arkeolojik kazılarda, Abbasiler döneminde yapılan 900 yıllık hamama bağlı şadırvan ve ticarethane kalıntıları bulundu. Harran, Kuzey Mezopotamya’dan gelerek batı ve kuzey batıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktada bulunmaktadır.

• 05 May, 2016

• Romanes Türkçe Sözlük Çıktı

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, Romanes - Türkçe sözlüğü hazırladı.Sözlüğü Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Uluslararası Roman Birliği Eski Başkanı Orhan Gajlus ve Halil İbrahim Nurbel hazırladı.Ali Daylam, Romanes dilini Türkiye'de konuşanların giderek azaldığını belirterek buna engel olmak için sözlük hazırladıklarını söyledi.

• 03 May, 2016

• Konya’daki 2000 Yıllık Kitabede At Yarışı Kuralları Çıktı

Konya’nın 2.000 yıllık Lukuyanus Anıtı’ndaki kitabede, at yarışı kurallarının yazdığı olduğu ortaya çıktı. Kitabe, at yarışları kurallarını anlatan en eski kitabe olarak literatüre geçti. Konya’nın Beyşehir ilçesinin 18 kilometre doğusundaki Tarihi Hitit Misthia kentinin üzerinde kurulu Fasıllar Mahallesi’nde, Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunuyor.

• 02 May, 2016

• Hatay’daki İskeletli Mozaik Tartışmalarına Son Nokta Kondu

Antakya’da bulunan iskeletli mozaik, Türkiye basınında olduğu gibi dünya basınında da büyük bir yankı uyandırmıştı. Antiocheia Antik Kenti’nin bir mahallesinde üzerinde Grekçe “Neşeli ol hayatını yaşa” yazan bir mozaik bulunduğu iddia edilmişti. 2013 yılında bulunan mozaik hakkında Arkeofili’ye konuşan Antiocheia  Antik Kenti Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Hatice Pamir, yapılan açıklamaların doğru olmadığını belirterek, “Antakya da çıkan mozaik taban ile ilgili ortalıkta epey bilgi kirlenmesi yaşanıyor.” dedi.

• 02 May, 2016

• Antalya’da Antik Kente Kaçak Plaj Girişimi

Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan denize sıfır arkeolojik sit alanına iş makinesi sokularak plaj yapılmak istendi. 1. derece arkeolojik sit alanı statüsüyle koruma altında olan bölgede, antik tiyatro, kaya mezarı ve lahitler bulunurken, alanın denizle buluştuğu yerde Antiphellos Antik Kenti’ni çevreleyen sur duvarına ait kalıntıları yer alıyor. Çivi çakmanın bile yasak olduğu alanda müze yapılması planlanırken, önceki gün iş makinaları sokularak kaçak plaj yapılmak istendi.

• 30 Nis, 2016

• TÜİK: Turizm geliri ve ziyaretçi sayısı ilk çeyrekte azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ocak – Mart dönemini kapsayan 1. Çeyrek Turizm İstatistiklerine göre; turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan 2016 yılı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,5 azalarak 4 milyar 66 milyon 384 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 71,3’ü yabancı ziyaretçilerden, yüzde 28,7’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

• 29 Nis, 2016