KPY

Tech4Culture 16 Mart 2017’de Zorlu PSM’de Düzenlendi, Dr. Gökçe Dervişoğlu Okandan Yorumladı

Nisan '17

Tech4Culture 16 Mart 2017’de Zorlu PSM’de Düzenlendi

British Council, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, The Audience Agency ve Outlandish işbirliğiyle Aralık 2016 - Şubat 2017 tarihleri arasında düzenlenen teknoloji ve kültür topluluklarını oyun oynamaya ve prototip yaratmaya çağıran küresel hack programı Tech4Culture programı, 16 Mart 2017 tarihinde İstanbul’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen konferans ile sona erdi.

Son konferansta Global Remix Zirve’sinin kurucu ortağı Simon Cronshaw’un sunumu ile kültür, sanat ve teknoloji alanından profesyoneller, yazılımcılar, yazılım geliştiriciler, tasarımcılar, veri bilimciler bir araya geldi. Konferansta dijital işbirliklerine engel olan unsurlar ve çözümler, Türkiye ve Birleşik Krallık’ tan örnekler aracılığıyla tartışıldı.

Ayrıca “Yeni Oyun Sahaları: Sanatta Hack Etkinliklerine Giriş” isimli kitapçık kamuoyuna tanıtıldı ve hem İngilizce hem de Türkçe olarak internet üzerinden yayınlandı.

 


 

Gökçe Dervişoğlu Okandan Yorumladı

(Yrd. Doç. Dr. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi, Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı Koordinatörü)

Tech4Culture ardından...

British Council (BC) İstanbul ofisi Birleşik Krallık’da 1998 yılından beri gündemde olan “Yaratıcı Endüstriler” tartışmasını Türkiye bağlamına taşıyan en etkin kurumlardan biri. Kurum sanat alanında yaptığı çalışmalar içinde kendi ekibinde de bulunan kültür yöneticilerinin birikimleri ve vizyonları sayesinde “yaratıcı girişimcilik”, “yaratıcı kümeler” ve nihayetinde “hack kültürü” ve izleyici geliştirmede teknolojinin kullanılması alanında son yıllarda yaptığı etkinliklerle hem kültür alanında dijitalleşme eğilimlerinin sebeplerini etraflıca irdeleme, hem de bunun Birleşik Krallık’taki uygulamalarını paylaşma fırsatı yarattı.

Dijital “hack” kavramı çerçevesinde işletmelerdeki start up kültürü ve izleyici geliştirme çabalarını sorgulayan programın BC dışındaki destekçileri Birleşik Krallık’tan The Audience Agency ve Outlandish, Türkiye’den de Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) oldu.  Hackathon sonrasında bir konferans ile devam eden etkinlikte; Türkiye ve Birleşik Krallık’tan kültür mirası alanlarından, tarihi film uygulamalarına kadar kültür kurumlarından dijital mecralardaki yansımalara örnek verildi. İstanbul Modern, İKSV gibi kurumsallaşmış yapıların uygulamalarının yanında, ArtBizTech ve Timelooper gibi teknoloji odaklı daha genç kurumların da katıldığı konferansta bu sene Hackathon birincisi olarak REMIXX festivale katılmaya hak kazanan DECOL de, Hackathon içinde geliştirdiği  VR uygulaması ile dikkat çekti.

Bu seri etkinliğin teknoloji odaklı çalışan kültür kurumları için buluşturucu etkisinin yanında, TTGV gibi teknoloji odaklı girişimciliğe destek veren bir yapının yaratıcı girişimcilik örnekleriyle tanışması; Birleşik Krallık Türkiye örneklerinin beraber sunulmasından kaynaklanan öğrenme sürecinin tetiklenmesi ve bu konuya ilgi duyan kurumların yararlanabileceği “Yeni Oyun Sahaları: Sanatta Hack Etkinliklerine Giriş” kitapçığının Türkçe çevirisiyle de sunulması gibi kazanımlar sağlandı. Ayrıntılı bilgiye Tech4Culture sayfasından ulaşılabilinir.

(KPY, 2017)