KPY

Stratonikeia Antik Kenti Üç Boyutlu Olarak Canlanıyor

Ocak '16

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki yapılar, üç boyutla canlanacak.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti’ndeki 2015 yılı kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandı. Birçok tabakasında kazı çalışmalarının yürütüldüğü antik kentte Helen, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden kalan yapılar bir bütün olarak korunuyor.

Kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA’ya yaptığı açıklamada, tarihi 600 yıla kadar uzanan Beylikler Hamamı’nın tahrip olmaması için hazırlanan çalışmalar ile üst kısımları cam ile kapatılarak iç kısımlarının ziyaretçiler tarafından gezilebileceğini belirtti. Şaban Ağa Camisi’nin de restore edileceğini söyleyen Söğüt, bu yılki çalışmaların İmparatorlar Tapınağı’ndaki sürdüreceklerini aktardı.

Prof. Söğüt, kentin birçok noktasını 3D ile ayağa kaldırdıklarını belirtti ve ziyaretçilerin kenti gezmeden önce 3D ile İmparatorlar Tapınağı, Batı ve Kuzey Caddesi’ni, Spor Okulu’nu ayağa kalkmış halde izleyeceklerini söyledi. Söğüt sözlerine şöyle devam etti: “Ziyaretçiler Osmanlı dönemi yollarında yürürken yapıların eski halini 3D ile gördüklerinde daha mutlu oluyor, yapıları daha iyi algılıyorlar. Bunun için her yıl kentin bir yapısını 3D ile ayağa kaldırıyoruz. Böyle olunca kente gelen ziyaretçiler bizim duyduğumuz heyecanın aynısını duyuyor.”

 

İlgili Bağlantı:
Arkeofili