KPY

Prof. Dr. Nikos Leandros İstanbul Bilgi Üniversitesindeydi

Eylül '17

Panteion Üniversitesi’nden Profesör Nikos Leandros, kriz döneminde yeni kültür projeleri ve girişimleriyle ilgili konuşması için İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeydi.

 Nikos Leandros konuşmasına Yunanistan örneği ile başladı. Leandros, Yunanistan’da ekonomik kriz sonrasında birçok farklı kültür projesinin ve girişiminin ortaya çıktığından ve son dönemlerde bu gelişmelerin hızla arttığından bahsetti. Nikos Leandros’un gözlemlediği üzere, Atina’da kültüre katılım, kültürel aktivitelerin gelişimiyle paralel olarak ilerliyordu. Son dönemde yaşanan heyecan verici gelişmeler sonucunda, Yunanistan birçok uluslararası kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı. 

 Örneğin, 2017 Avrupa Sosyoloji Derneği Konferansı düzenlendi, ve Documenta -ilk kez Almanya dışında- Atina’da gerçekleşti.

Nikos Leandros gerçekleşen birçok projenin yanında geçtiğimiz dönemde Yunanistan’da gerçekleşen iki projenin altını çizdi.

Bunlardan birisi, bağımsız bir trans medya sinema performansı olan Alpha Movie, kitlesel fonlamayla hayata geçen bu bağımsız yapım, uluslararası olarak da medyada önemli bir yer edindi.

Leandros’un üzerinde durduğu bir diğer proje ise sanatçı kolektifi UrbanDig tarafından yürütülen, Dourgiti bölgesinde insanları bir araya getirmek ve bölgedeki toplumsal sorunlara dikkat çekmek üzere hayata geçirilen Dourgouti Ada Oteli Projesi oldu.

 Nikos Leandros’un konuşmasının son bölümünde, Atina’daki kümelenmiş kültürel organizasyonların ortak bir çatı altında toplanması gerektiğinden bahsetti.

 Son dönemde Panteion Üniversitesi’nin de Atina’daki girişimler ve içerik üreticilerine ortak bir vizyon yaratmak amacıyla bir Kuluçka Merkezi kurma aşamasında olduğunu ifade etti. Tüm bu yaşanan gelişmelerin geleceğe dair umut vadettiğini açıklayarak konuşmasını sonlandırdı.