KPY

KPY Konferansları - 8: Mike van Graan’la Güney Afrika Kültür Politikaları BİLGİ’de Tartışıldı

Mart '17

Mike van Graan’la Güney Afrika Kültür Politikaları BİLGİ’de Tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi (KPY), 21 Şubat’ta sekizincisini düzenlediği Kültür Politikaları ve Yönetimi Konferansı’nda Afrika Sanat Enstitüsü Yöneticisi Mike van Graan’ı ağırladı.

"Kültür Politikalarında Gelgitler: Güney Afrika Deneyimi" başlıklı konferansta, Güney Afrika’nın ayrımcılık geçmişinden miras kalan temel güncel sorunlar, politikalardaki değişimler ve ortaya çıkış süreçleri konuşuldu.  Aynı zamanda,

Güney Afrika Hükümeti’nin 2016 yılında düzenlediği “Kültür, Sanat ve Kültür Mirası” politika taslağı, uluslararası temel kültür politikası belgeleri ve söylemleri ile karşılaştırılarak değerlendirildi. 

1996’da kabul olunan ayrımcılık-sonrası kültür politikaları hakkında bilgiler paylaşan Mike van Graan, sanatın herkes için ulaşılabilir olmasının yolunun daha faydalı kültür politikaları geliştirilmesi olduğunu belirtti.
 

Mike van Graan hakkında:

Cape Town Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde doçent ve Berlin Robert Bosch Academy'de Richard von Weizsaecker Fellow olarak çalışan Mike van Graan, Güney Afrika'da apartheid sonrasını sorgulayan ve çok sayıda ödüle layık görülen ülkesinin önde gelen oyun yazarları arasında gösterilmektedir.

Güney Afrika'da 1994 yılında gerçekleşen ilk demokratik seçimler sonrasında, “Sanat ve Kültürden Sorumlu Bakanlık Özel Danışmanı” olarak çalıştı. Bu vesileyle, apartheid-sonrası kültür politikalarının oluşturulmasında önemli katkılarda bulunmuştur. 2011'de, UNESCO tarafından, Güney ülkelerinin 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi ile uyumlu kültür politikaları oluşturmalarına destek olmak üzere teknik uzman olarak görevlendirilmiştir.

Bugüne kadar 27 oyun yazmış olan van Graan’ın (Norveç Tiyatrosu'nun göç temasına ilişkin siparişi olan) son oyunu "Yutkunmalar Bağırdığında", 2017’nin Ocak ayında Johannesburg Market Theatre'da ilk gösterimini yapmıştır. 

 

Mike van Graanla yapılmış bir söyleşiyi bir sonraki sayımızda bulabilirsiniz.