KPY

KÖR(LER) Performansı

Aralık '18

Sabitlenen imgelerin, elektromanyetik gerginliklerin ortasında, "gerçeklik" uğultusunun yoğunluğunun yükselmekte olduğu bir çağın sonlarında, Maurice Maeterlinck tarafından yazılan ve Fulya Peker tarafından deneysel bir performans olarak uyarlanan KÖR!(LER), İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Sahne Sanatları, Müzik ve Edebiyat bölümleri öğrenci ve mezunlarının kurduğu ve disiplinlerarası üretim pratiğinin heyecan verici bir örneği olan Espas Project'in sergilediği ilk çalışma olarak, 2-3 Kasım 2018 tarihlerinde Avto'da seyircisiyle buluştu.

 

KÖR!(LER), işitme ve dokunma duyularını harekete geçirmenin yanında, güncel sanatta "görmek" ve "göstermek" eylemleri arasındaki bulanık sınırları da sorgulamayı amaçlıyor. Kompozisyonu ve inşaası uzun ve ayrıntı odaklı bir prova süreci ile tamamlanan bu deneysel performans ve/ya yerleştirme sahneye bir kanvas olarak yaklaşıyor. Her performansçının replikleri ötekinin sözlerine, fısıltılarına, iç çekişlerine, sessizliklerine ve el hareketlerine özenle ulanıyor. Bilinmeyene dokunmak ve onu kavramak özlemiyle boşluğa uzanan ellere, bitimsiz bir yıkımın tınılarını yakalamak üzere inşaatlardan toplanan malzemelerin yinelenen yankısı, ses şekilleri, eşlik ediyor.

 

Benzer tedirginlikleri paylaşan insanların oluşturdukları iletişim örüntülerine ilişkin bir deney-im olan KÖR!(LER), 6-14-28 Aralık 2018 tarihlerinde, İkincikat'ta seyircisine ulaşmaya devam edecek.

 

      

 

 

Yazan: Maurice Maeterlinck

Uyarlayan, Tasarlayan, Yöneten: Fulya Peker

 

Performansçılar:

Derya Dinç

Alican Kargın

Mert Kıratlı

Bengü Kovar

Can Memişoğulları

Melda Tuzluca

Gökçe Uygun

Kanvas Uygulama: Tuğba Eke

Proje Koordinatörü: Naz Güven

Proje Asistanı: Ece Eraslan

Ayrıntılı Bilgi ve Biletler için: https://www.espasproject.org/blank

 

 

ESPAS PROJECT HAKKINDA: Yaratıcı pratiğin içinde barındırdığı tüm formları deneyimlemek için çalışan; çağdaş, disiplinler arası ve kolektif bilincin bütünleştirici etkisiyle bir araya gelen ESPAS PROJECT Haziran 2018’de kuruldu. Ekip; yaratıcı arayışlarında kesin yargılardan kaçarak, bulanıklaşmış zıt kutupların ortasında “duran” anları, hayatın içindeki çığlıkları ve fısıltıları bedenleriyle şekillendirip, farklı iletişim biçimlerini keşfetmeye çalışmaktadır. Ekibin ilk projesi, KÖR!(LER)’dir. www.espasproject.org

FULYA PEKER; New York ve İstanbul’da çalışmalarını sürdüren bir tiyatro/performans sanatçısı ve şiircidir. New York’ta deneysel tiyatro/film, dans ve müzik alanında Richard Foreman, John Zorn, Robert Ashley, Katsura Kan, David Michalek ve Object Collection gibi tanınan isimlerin eserlerinde sahne almıştır. Yazar ve yönetmen olarak öne çıkan çalışmalarından bazıları Requiem Aeternam Deo, The Void, The Plague, The Red Book,  DEM’dir. Peker, deneysel tiyatro çalışmalarını kurucusu ve sanat yönetmeni olduğu Katharsis Performance Project ile, ve disiplinlerarası performans araştırmalarını yine kurucusu olduğu Modern Mythologies Project ile sürdürmektedir. Tercümeleri, şiirleri ve deneysel tiyatro üzerine yazdığı makaleleri, hem Amerika’da hem de Türkiye’de yayınlanmıştır. Peker, lisansını Tiyatro (H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı); yüksek lisansını Tiyatro, Tarih, Edebiyat ve Eleştiri (Brooklyn College/CUNY) programlarında tamamlamıştır. Halen, Bilgi Üniversitesi/ İletişim Fakültesi’nde ders vermekte, uluslararası alanda performanslar ve workshoplar sunmaya devam etmektedir. http://www.fulyapeker.com/