Şubat '18
UNESCO Kültürel Çeşitlilik Sözleşmesi’ne sivil toplumun katılımı için yeni bir başlangıç olan, Sözleşme’nin sivil toplum örgütleri tarafından bilinirliği ve bu örgütlerin Sözleşme’ye dair uygulamalarını takip etmek üzere başlatılan anket çalışması tamamlandı. Dünyanın farklı ülkelerinde UNESCO 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi’nin savunuculuğunu yapan kültürel çeşitlilik koalisyonlarının öncülüğündeki anket çalışmasının sonuçları doğrultusunda düzenlenen sivil toplum faaliyet raporu yayınlandı.
Sınırlı zaman ve kaynakla üretilen bu raporun hazırlanma sürecinde çok sayıda sivil toplum temsilcisi bir araya geldi. Taraflar Konferansı’nda düzenlenen Haziran 2017 Sivil Toplum Örgütleri Forumu ile birlikte, sivil toplum temsilcileri arasında ve STÖ’ler ile Sözleşme’yi yöneten organlar arasında yenilenen ve dinamik bir etkileşim sağlandı. Bu ilk Sivil Toplum Faaliyet Raporu, STÖ’lerin günlük olarak, dünya genelindeki kültürel ifadelerin çeşitliliğini koruma biçimlerini ve geliştirilen çeşitli etkinliklere katılımlarını doğruluyor.
Raporda, STÖ’lerin, taraflar ve sekretaryanın Hükümetlerarası Komitenin 9. ve 10. Olağan Oturumlarında kabul edilen yeni diyalog yollarından uzun vadede tam olarak yararlanmak için desteğe ihtiyaç duyduğu tespiti öne çıkıyor ve çözümler üzerinde çalışılacağı belirtiliyor.