CAMMA PERŞEMBE KONUŞMALARI: “Kültürel Miras İçin Politika Oluşturmak: Çatalhöyük Örneği” Prof. Dr. Ian Hodder

02 Haz, 2022

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Yüksek Lisans Programı (CAMMA) ve Kültür Politikaları ve Yönetim Araştırmaları Merkezi (KPY) tarafından düzenlenen CAMMA Perşembe Konuşmaları, 2 Haziran tarihinde Çatalhöyük arkeoloji kazıları eski başkanı ve arkeolojide post-süreçsel teorinin öncüsü Profesör Ian Hodder’i ağırlıyor.

“Kültürel Miras İçin Politika Oluşturmak: Çatalhöyük Örneği” başlığı altında gerçekleşecek Kültür Politikası Yıllık 2022 keynote konuşmada Prof. Hodder, 1993'ten 2018'e kadar yönettiği Çatalhöyük Kazıları’nda deneyimlediği sayısız kültürel miras yönetim girişimini dinleyicilerle paylaşacak. Yerel, bölgesel, ulusal ve küresel çıkarlar arasında gerilimlerin yaşandığı farklı kültürel miras yönetim girişimleri çerçevesinden, mirası evrensel bir değer olarak öne süren kültür politikalarının neden yerel kültürel kaygıları dikkate alması gerektiği tartışılacak.

2 Haziran Perşembe günü saat 18.30’da, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde ücretsiz gerçekleşecek konuşmaya kayıt yapmak için tıklayınız.

CAMMA Perşembe Konuşmaları

Kültürel Miras İçin Politika Oluşturmak: Çatalhöyük Örneği

Konuşmacı: Prof. Ian Hodder

Tarih: 2 Haziran 2022 – Perşembe, 18:30

Yer: santralistanbul Kampüsü, E3-101

Konuşma dili İngilizce’dir, çeviri olmayacaktır.

Ian Hodder, University College London'daki Arkeoloji Enstitüsü'nde ve 1975'te doktora derecesini aldığı Cambridge Üniversitesi'nde eğitim gördü. Kısa bir süre sonra Leeds'te eğitim verdi ve 1999 yılına kadar görev yaptığı Cambridge'e döndü. Profesör derecesini ve British Academy üyeliğinı bu sırada aldı. 1999'da Stanford Üniversitesi'nde Antropoloji Bölümü'nde Dunlevie Family Profesörü ünvanı ile Stanford Arkeoloji Merkezi Direktörü olarak ders vermeye başladı. 2021'de İstanbul Koç Üniversitesi'nde eğitim vermek üzere Türkiye’ye taşındı. Başlıca büyük ölçekli kazı projeleri, İngiltere'nin doğusundaki Haddenham'da ve 1993'ten 2018'e kadar çalıştığı Türkiye'de Çatalhöyük'te olmuştur.

İsveç Antikacılar Derneği tarafından Oscar Montelius Madalyası, ABD tarafından Huxley Memorial Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Kraliyet Antropoloji Enstitüsü, Fyssen Uluslararası Ödülü, Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından Altın Madalya ve Bristol ve Leiden Üniversitelerinden Fahri Doktoralara sahiptir. 2019 yılında Kraliçe'nin Onur Listesi'nde St Michael ve St George Nişanı'nın refakatçisi olarak atanmıştır.

Başlıca kitapları arasında; Spatial analysis in archaeology (1976 CUP), Symbols in action (1982 CUP), Reading the past (1986 CUP), The domestication of Europe (1990 Blackwell), The archaeological process (1999 Blackwell), The leopard’s tale: revealing the mysteries of Çatalhöyük (2006 Thames and Hudson), Entangled. An archaeology of the relationships between humans and things (2012 Wiley Blackwell), Where are we heading? The evolution of humans and things (2018 Yale) bulunmaktadır.