• Türkiye'nin mozaikleri dünyada tanıtılacak

Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneğince hayata geçirilen "Mozaik Yolu" Projesi kapsamında Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki mozaiklerin tanıtımı için yerli ve yabancı basın mensuplarının katılacağı turlar düzenlenecek.

• 27 Mart'ta tiyatroya engel

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Türkiye’de ‘engellere’ takıldı. Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı tiyatro öğrencileri okul yönetiminin ‘kendilerini cezalandırmak’ için oyunlarına sahne vermediğini iddia ediyor. Ayrıca 10. Ankara Uluslararası ETHOS Tiyatro Festivali’nin sahne talebine de DT’den ret geldi.

• Kuş dili, lavaş ve Çinicilik UNESCO yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "kuş dili, lavaş ve Çinicilik"in UNESCO "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alması için girişimde bulundu.AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 195 üyeli UNESCO Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün, hükümetler arası komitesindeki 24 üyesinden biri olan Türkiye, 2012'de 4 yıllığına ikinci kez seçildi.

• Kocaeli'deki 'kağıt müzesi' çalışmalarında sona gelindi

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi kuruluşlarından SEKA Kağıt Fabrikası'nın ilk deneme üretimini gerçekleştirdiği 18 Nisan 1936'dan 80 yıl sonra, kağıt müzesiolarak tarih meraklılarına hizmet vermeye başlayacağı bildirildi.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Ali Yeşildal, ilerleyen süreçte endüstriyel dönüşümün devam edeceğini, alandaki diğer iki fabrikanın şehir müzesi ve şehir kütüphanesi olarak değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı

• İstanbul Arkeoloji Müzesi Restorasyonunun Bir Kısmı Bitti

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde TÜRSAB sponsorluğunda uzun zamandır devam eden “Deprem Güçlendirme ve Restorasyon” çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. TÜRSAB’ın resmi sitesinden yapılan açıklamada, güney kanat cephe tamir ve temizlik işlerinin tamamlandığı, iskele ve çalışma paravanlarının ise kaldırıldığı belirtildi

Arkeofili

• Dünyanın Son 4500 Yıllık İnteraktif Savaş Haritası Çıkarıldı

Araştırmalarda yardımcı olabilecek harita ve programlar yapan (ya da araştırmacıların yapmasına yardımcı olan) Nodegoat sitesi, “Şiddet Coğrafyası” adı altında, MÖ. 2500 yılından itibaren gerçekleşen bilinen tüm çatışmaların harita üzerinde yer aldığı bir site yayınladı.Çatışmalar gerçekleştikleri tarihe göre farklı renklerde gösteriliyor.

• İpek Yolu’nun Tibet’ten Geçen Yeni Bir Kolu Bulundu

Doğu ve Batı arasında hem kültür hem de mal değiş-tokuşuna olanak sağlayan İpek Yolu’nun Gobi Çölü’nün ovaları ile dağ etekleri arasında uzun yatay mesafeler boyunca dolandığı düşünülüyordu. Görkemli bir mezarda yeni keşfedilen kalıntılar ise ticaret yolunun Tibet’in yüksek rakımlarına da uğradığını gösteriyor, ve böylece İpek Yolu’nun daha önce bilinmeyen bir kolunu ortaya çıkarıyor.

Arkeofili

• 25 Mar, 2016

• Sur'da Acele Kamulaştırma

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde Bakanlar Kurulu'nun kararıyla “acele kamulaştırma” ilan edildi.Kararda, daha önce "afet yasası" olarak bilinen 6306 sayılı yasa kapsamında riskli alan ilan edilen Sur’da 16 mahalle ve Yenişehir’de iki mahallenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talebiyle 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca acele kamulaştırıldığı belirtildi.

• 25 Mar, 2016

• Sinema sektörüne 23 milyon liralık destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl "ilk film", "uzun metraj" ve "yapım sonrası" dallarında 40 projeye toplam 23 milyon 495 bin lira destek sağlayacağı bildirildi.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Sinema Destekleme Kurulu "ilk film", "uzun metraj ve "yapım sonrası" alanında verilecek destek miktarlarını belirledi. Bu kapsamda 355 proje değerlendirilmeye alındı.

• 24 Mar, 2016

• Türk turizmi Ortadoğu pazarına yönelecek

Türk turizmi, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve terör saldırıları nedeniyle Avrupa ve Rus pazarındaki daralmanın etkisini azaltmak amacıyla, Ortadoğu'daki tanıtım çalışmalarına ağırlık verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'nin önemli pazarlarından Ortadoğu ülkelerinden (Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Irak, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, İsrail, Yemen) geçen yıl 2,5 milyon, İran'dan da 1 milyon 700 bin turist Türkiye'ye geldi.

• 24 Mar, 2016