KPY

25. ENCATC Kongresi Brüksel'de gerçekleşti

Kasım '17

25. yılını kutlayan Avrupa Kültür Yönetimi ve Politikalar Ağı ENCATC, bu sene kültürel ağlar üzerine düzenlediği toplantısının ilk gününde önce üyelerin güncel projeleri ve işbirliği üzerine bir network seansı, sonra da Genel Kurulu ile oluşturduğu ve işbirliğine destek verdiği grubun daha da kaynaşmasını sağladı. Birkaç yıldır Taiwan ve ABD’li muadilleri TACPS ve AAAE de ENCATC toplantılarında ağırlandığı için hem Asya hem de Kuzey Amerika’daki gelişmeler, paydaşların aktarımıyla tartışmaya taşınabiliyor. Bu sene yapılan toplantıda dünyanın farklı ülkelerinden ve kültür politikası uygulamalarından örneklerle ortak seanslarda tartışmanın çeşitliliği arttı.

Kültürel çeşitlilik ve diplomasiden, kültür girişimciliğine, eğitim kurumlarından yaratıcı ağlara, kültür politikalarının tarihsel ve mekânsal gelişiminden teknolojik gelişmelere, proje işbirliklerinden değerlendirmesine kadar çok geniş bir yelpazede geniş bir grubu ağırlayan kurum, Brüksel’de kültürel diplomasi konusunda çalışan bürokratları da programına katmıştı. BOZAR’da tamamlandı. Eskiden akademisyen olan Avrupa Komisyonu üyesi Walter Zampieri’nin de katılımıyla gerçekleşen oturumda hem Brüksel’deki kültür kurumları hem de bürokrasideki aktörler buluştu.

Creative Europe programı tarafından desteklenen ENCATC’ın Brüksel bürokrasisine yakın çalışmalar yapması ve merkezinin de burada olması gelişmeler konusunda samimi bir tartışma ortamı yarattı.

Konferans keynotu KPY danışma kurulu üyesi ve son yıllık editörlerinden UNESCO kürsüsü sahibi Prof. Dr. Milena Dragićević-Šešić tarafından verildi ve networklerin öyküsünü direniş hikayeleri ve özellikle kültür politikalarında Batı ağırlığının özellikle Doğu Avrupa ülkeleri tarafından zorlanması konusuna bağladı.

Farklı araştırma seanslarında sunulan bildiriler özellikle bildiri sonu tartışmalarla devam etti ve her paralel seansta odaklı bir tartışma gerçekleşti. Bu takip eden seanslarda Kültür Politikaları açısında önemli bir platform olan Compendium platformunun sürdürülebilirliği tartışıldı ve 2018 Kültür Mirası odaklı çalışmalar için bir oturum düzenlendi. Bildiri ve genel programa blog linkinden ulaşılabilirsiniz.

Bu sene ENCATC Genç Araştırmacı Ödülünü Rebecca Amsellem, yenilikçi iş modelleri üzerine çalışmasıyla aldı ve bu çalışması gelecek sene kitap olarak yayımlanacak. Konferans, KPY Müdürü Doç. Dr. Serhan Ada’nın da katkısının bulunduğu “Cultural Diplomacy” isimli kitabın lansmanı ile tamamlandı.